9. juni 2013

Når barnet skal ha medisin


 Små barn forstår ofte ikke hvor de trenger medisin. Med tolmodighet, bestemthet og enkle teknikker kan det være letter å få gitt medisinen til barnet.


RÅD FOR ULIKE TYPER MEDISINER:

Miksturer:  En del medisiner finnes i flytende form så de er letere å svelge for barn. Bruk alltid doseringssprøyte, måleskje eller målebeger til flytende medisin for å få målt opp riktig dose.  Apoteket har slike hjelpemidler. Husholdningsskjeer varierer i størrelse og er ikke egnet til å måle opp medisin.
Miksturer gis enklest til små barn med doseringssprøyte. Større barn kan foretrekke å ta medisinen selv med en måleskje eller et målebeger.  Kald mikstur smaker mindre enn når den er temperert.

Tabletter: Det kan være vanskelig for barn opptil 5 år å svelge en tablett. hvis det står at tabletten kan knuses, kan dette gjøre den lettere å svelge. for å maskere smaken kan den knuste tabletten blandes med litt syltetøy, moset frukt, yoghurt, os eller lignende som barnet liker.
Det er lurt å la barent drikke eller spise noe det liker etterpå. Da får barnet svelget tabletten fullstendig og unngår ettersmak.

Kapsler: Noen kapsler kan åpnes og inneholdet kan blandes i litt mat eller løses i litt væske. Les pakningsvedlegget eller spør på apoteket.

Smeltetabletter: Smeltetabletter oppløser seg raskt på tunga og svelges med eller uten væske. Et eksempel er paracetamol smeltetabletter til barn. Ofte er de tilsatt smakstoffer.

Brusetabletter: En brusetablett oppløses når den kommer i kontakt med vann.  Brusetabletter egner seg til barn som har problemer med å svelge tabletter.

Stikkpiller: Stikkpiller er en egnet legemiddelform hvis barnet kaster opp, er svært sykt eller ikke greier å svelge tabletter eller mikstur.  Stikkpillen føres lettest inn i endetarmen med den butte enden først.  Hold barnets rumpeballer sammen en liten stund etterpå, så stikkpillen ikke glir ut igjen.

Øyedråper: Hvis det er puss i øyet, så fjern dette først med en myk vaskeklut o.l. fuktet i lunkent vann.

Nesedråper: For at nesedråpene skal komme dit de skal virke, bør barnet ligge på ryggen med hodet bøyet lett bakover.

Nesespray: La barnet sitte med hodet lett fremoverbøyet og spray rett inn i nesen
Puss nesen på barnet før bruk av nesedråper og nesespray.


TEKNIKK, TÅLMODIGHET OG BESTEMTHET MÅ TIL:

Spebarn:  Når et lite barn skal ha medisin, bør du la barnet sitte eller halvt ligge på fanget ditt. Bruk en doseringssprøyte og sprøyt medisinen på innsiden av kinnet, litt langt bak, så barnet svelger medisinen og ikke spytter den ut .  Da er det også mindre sjanse for å få medisinen i vrangstrupen. Man bør ikke blande medisin i melken eller annen mat. Det gir en usikker dosering hvis barnet ikke drikker oppp eller spiser opp alt.

Barn over 1 år: 
  • Vær ærlig og bestemt. Det beste er å lage minst mulig stur rundt det å ta medisinen. Ikke prøv å lure barnet. Det gjennomskues og skaper mistillit.  Fortell at medisinen må tas for å bli frisk, og at det kan smake litt rart.
  • Hvis barnet ikke vil ha medisinen, kan man leke medisinen inn. La barnet selv riste på medisinflasken og la barent selv gi bamse, mor eller far liksommedisin.
  • Premier barnet med trøst, ros eller noe det øsnker å drikke eller spise hvis det å ta medisin oppleves som ett problem og barnet tross dette tar sin medisin. Prøv å unngå tvang.  Hvis tvang er nødvendig bør barnet få ekstra mye trøst, ros og premiering etter at medisinen er tatt.
  • Bland ikke medisinen i en for stor porsjon væske eller mat. syke barn har ofte dårlig apetitt.  Hvis de ikke spiser eller drikker hele porsjonen, får de ikke i seg riktig dose medisin.
  • Barn oppdager lett bismak på mat de liker og spiser ofte. Vær oppmerksom på at vond medisin i god mat kan gi barnet avsmak for denne maten senere.
  • Lag faste rutiner for medisininntaket. Barn i "hermealderen" vil lettere kunne ta hvis andre i familien tar sine vitaminer eller eventuelle medisiner til samme tid.
  • Lag gjerne en medisinkalender og la barnet få klistre et klistremerke for hver gnag barnet har tatt medisinen.

Hvis barnet kaster opp:
Hvis barnet kaster kraftig opp like etter at det har fått antibiotika eller febernedsettende vil ikke medisinen være tatt opp i kroppen. Du må da vurdere å gi barnet en ny dose medisin. Hvis det har gått mer enn en halv time, eller det er lite oppkast er det som regel ikke nødvendig å gi en ny dose av medisinen.  Hvis barnet står på fste medisiner og kaster opp eller har diaré, ta kontakt med legen for å høre om dosering.

Fullfør kuren:
Når en lege har skrevet ut medisin til et barn, er det viktig at behandlingen gjennomføres etter legens anvisning. Hvis en antibiotikakur avsluttes for tidlig, er det fare for at infeksjonen blusser opp igjen, og oppstår i en form som er verre å behandle. Kontakt behandlende lege hvis dere har problemer.

Oppbevar all medisin forsvarlig.

2 kommentarer:

  1. Howdy! This is my 1st comment here so I just wanted
    to give a quick shout out and tell you I really
    enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the
    same subjects? Thanks for your time!

    Also visit my blog post ... buy soundcloud plays

    SvarSlett
  2. I would like to thank you for the efforts you've put in writing this website.
    I'm hoping to view the same high-grade blog posts by you later on as
    well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal website now ;)

    Here is my blog post - buy soundcloud plays

    SvarSlett